Step Ad
Šta je to SEO?

Search Engine Optimization ( skraćeno: SEO ) ili optimizacija web stranica za tražilice ili pretraživače je dio internet marketinga koji se bavi pozicioniranjem web stranica na tražilicama na ključne riječi koje najviše odgovaraju sadržaju stranica. Cilj optimizacije je povećanje ciljane posjećenosti web stranica sa tražilica čime se i povećava broj kontakata ili direktna prodaja. Svjetske statistike i istraživanja su pokazala da gotovo 90% svih posjetitelja prosjećnih web stranica upravo dolazi sa tražilica. Također ukoliko uzmete u obzir da je jedini, najlakši i najbrži način pronaći neku informaciju na internetu koristeći tražilice shvatit ćete potencijal što znači biti prisutan na tražilicama. Tražilice su najkvalitetniji izvor ciljane posjećenosti na internetu, a ciljana posjećenost je ključ uspjeha svakog weba.

Što je potrebno za SEO kampanju?

Za uspješnu SEO kampanju potrebno je sagledati više različitih faktora koji pomažu u odrađivanju i pravilnom optimiziranju web sitea. Proces koji se može susresti kod velikog broja SEO kampanja je otprilike ovakav:

Istraživanje konkurencije i tržišta

Istraživanje i primjena ključnih riječi (keyworda)

Optimizacija na stranicama (on-page SEO)

Strukturiranje web stranica i internih linkova

Uspješan link building

Praćenje rezultata i optimiziranje rezultata

Ovisno o veličini web sitea, konkurenciji, popularnosti ključnih riječi, SEO kampanja može vremenski postati jako zahtjevna, što znači da je pravilno planiranje jako bitno - dokumentiranje koraka i procesa optimizacije pomoći će vam u navedenom.

Također, kako biste izbjegli česte zablude, uzmite u obzir sljedećih par (osnovnih) savjeta:

Ne skrivajte tekst na stranicama

Nema potrebe da stranice prijavljujete na pretraživače

Ne zamarajte se gustoćom keyworda na stranici

Ne vjerujte svemu što pročitate

Zašto je SEO važan u web strategiji nekog biznisa? Kakva je situacija u svijetu?

Dobar SEO-a je od velike važnosti kada govorimo o izgledima za poslovni uspjeh pojedinog weba. Ne odrađeni ili loše odrađeni SEO jedan je najčešćih uzroka propasti ili polovičnog uspjeha pojedinih internet projekata. Ukoliko imate dobar proizvod a nemate publiku teško je uspjeti.
SEO Vam donosi ono najvažnije, on dovodi kupce u Vaš web dućan i kasnije ih podsjeća da svrate još jednom.

Jedno od bazičnih pravila internetskog marketinga kaže da je najbolji medij za promociju internetskih stranica upravo Internet. Razloga tome je više, no pojednostavljeno rečeno ako ciljate na internet publiku onda trebate znati da je upravo Internet mjesto gdje se ta publika i nalazi. Internet je ogromno prostranstvo velikog broja internetskih stranica i servisa te po njima raspršenih korisnika, a kako su upravo internet tražilice najpopularniji servis od svih, upravo one na jednom mjestu okupljaju najveći broj inače raspršenih korisnika. Korisnici u potrazi za različitim informacijama i podacima tražilice koriste svakodnevno, vjeruju im i uvelike se oslanjaju na njihovu pomoć.

Ova informacija iako jednostavna i logična iz nekog razloga nije poznata velikom broju klasičnih marketing agencija. Možda se radi o tradicionalnom otporu ka novim medijima i tehnologijama, možda o neznanju. No kako je Internet prilično marketinški živ već više od 10 godina očito je da tvrtke koje do svojih dugoročnih ciljeva na internetu pokušavaju doći bez SEO-a zapravo rade u interesu konkurencije koja SEO koristi. SEO i SEM danas su osnovna nužnost a ne dodatna oprema Vaše internet strategije. Moguće je naravno do cilja doći i bez SEOa no taj je put svakako duži, neizvjesniji i nepotreban.

Globalno gledano malo je tvrtki koje ne žele iskoristiti mogućnosti SEOa. Mahom su to kompanije koje se ili drže zastarjelih pristupa marketingu ili imaju neke svoje vizije o tome kako bi njihov web trebao izgledati a taj izgled onda automatski isključuje SEO.

Dok je primjerice u SAD-u najnormalnije da čak i službene stranice Bijele Kuće, kao i službene stranice pojedinih država, gradova misle na SEO kod nas je to još uvijek a posebice na stranicama državne uprave i “velikih” tvrtki nešto potpuno nepoznato.

Prisutnost ili ne prisutnost SEO-a dobar je pokazatelj razvijenosti pojedinih nacionalnih internet domena. A ako po tome sudimo lokalni hrvatski Internet možemo slobodno reći da su se stvari tek počele razvijati. No ta činjenica može biti još jedan dobar razlog zašto bi sve tvrtke trebale razmisliti i u svoje marketing strategije uklopiti SEO i SEM. Sada dok su stvari još u početku i kada Vaša konkurencija nije ni čula za SEO treba zauzeti pozicije koje će kasnije biti lakše za obraniti i koje će u perspektivi donijeti puno dobrog i Vama i Vašoj kompaniji.